{ "title": "İhram Nedir", "image": "https://www.kabe.gen.tr/images/ihram-nedir-8948.jpg", "date": "23.01.2024 06:39:19", "author": "Özerk", "article": [ { "article": "
İhram nedir diye merak edenlere yazımızı okumalarını tavsiye ediyoruz. Hacca gitmenin şartlarından biri olarak kabul edilen ihram, buna gitmeye niyet eden kişinin bazı davranışlardan uzak durmasını, kendine haram kılmasını ve yasaklamasını gerektirir. Bu olay ihrama girme olarak nitelendirilir. Bunun gereklerinden olan vücudu örten havlu benzeri dikişsiz kumaşlar da bu isimle anılır. Sadece bu kumaşlarla örtünmek ihrama girmek anlamını taşımaz. İhram niyet ve telbiye etmektir. Bu rükünler bitirilinceye kadar kişi kendisine haram kılınan davranışlardan kaçınmalıdır.

İhrama nasıl girilir?

Hacca gitmek isteyen kişilerin saçlarına bakım yapması, kestirmesi, tıraş olması, tırnaklarını keserek, abdest alması icap eder. Üzerine temiz ve beyaz renkli izar ve ridasını giyerek, güzel kokular sürünmesi gerekir. Kerahet vakitlerinin dışında ise iki rekât namaz kılması önerilir. Daha sonra umreye veya hacca gitmeye niyet edilmelidir. Bu niyetin sesli olarak yapılmasına gerek yoktur. İstenirse bu şekilde de yapılabilir. İhrama mikat yerinden veya öncesinden girilmelidir.

İhrama girmek için nasıl niyet ve telbiye yapılır?

'Allahümme inni uriydu el-umre feyesserhali ve tegabbeleha minni, neveytu el-umre ve ahramtu bihellahu Teâlâ fein habeseni habis femahalli haysu habesteni'
Manası,' Allah'ım Senin rızanı kazanmak için umre yapmak, hacca gitmek istiyorum, onun ifasını kolaylaştır ve kabul et. Allah'ım! Senin rızan için umre yapmaya niyet ettim ve ihrama girdim. Eğer beni bir şey engeller ise ihramdam çıkacağım yer, beni umre yapmaktan aciz kılacağın yerdir. '
Ardından telbiye getirilir.
' Alahümme lebbeyk, lebbeyke la şeriyke leke lebbeyk, innelhamde venni'mete leke velmülk, la şerkiyke lek'
Manası ' Allah'ım Senin emrine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim, emrine boyun eğdim. Sana ortak yoktur. Emir ve davetine gönülden ve sadakatle icabet ettim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Şüphesiz ki had ve nimet Sana mahsusutur. Mülk Senin'dir. Bütün bunlarda eşin ve ortağın yoktur Senin.

Telbiye üç kez tekrar edildikten sonra, Muhammed (S. A. V.)'e salat getirilerek bitirilir. Hacca giden kişi, arabaya bindiğinde, indiğinde, başkaları ile karşılaştığında, kısaca her hareketinin ardından telbiyeyi tekrar etmelidir. İhrama girecekler için, bazı yasakların yerine getirilmesi gerekir.

İhramda yasak sayılan, kaçınılması gereken davranışlar nelerdir?
" } ] }