Hacerül-esved
20 Temmuz 2024

Hacerül-esved

Hacerü'l-Esved: İslam'da Kutsal Bir Taş

Hacerü'l-Esved, İslam dininde Cennet taşı olarak bilinen ve cennetten geldiğine inanılan kutsal bir taştır. Bu taşın gerçek yeri Kâbe'de bulunur ve altı parçası Türkiye'de yer alır. Hacerü'l-Esved, Kâbe'nin güneydoğu köşesinde, yaklaşık 1,5 metre yükseklikte, yumurta şeklinde ve 30 cm çapında parlak siyah bir görünüme sahiptir.

Taşın Kaynağı ve İnanışlar

Hacerü'l-Esved taşının nereden ve nasıl getirildiği hakkında farklı inanışlar ve yorumlar vardır. Ancak bu taş hakkında kesin bir bilgi bugüne kadar ortaya konmamıştır. Hz. Peygamber'in (S.A.V) "Hacerü'l-Esved cennettendir" buyurduğu bildirilmiştir. Taşın Ebu Kubeys Dağı'ndan getirildiğine ve Hz. İbrahim tarafından Kâbe'ye konulduğuna inanılır.

Hz. İbrahim ve Hacerü'l-Esved

Hacerü'l-Esved taşı, Kâbe'nin Hz. İbrahim ve oğlu tarafından inşası sırasında yerine yerleştirilmiştir. Zaman içerisinde birçok defa onarılan Kâbe, bu süreçlerde taşın da etkilenmesine neden olmuştur. Hacerü'l-Esved taşında Hz. Muhammed'in (S.A.V) elinin ve yüzünün izleri bulunduğu rivayet edilmektedir. Kıyamet gününde bu kutsal taş, kendisini selamlayanlara şahitlik edecektir.

Hac ve Hacerü'l-Esved

Hacerü'l-Esved taşını kutsal yapan, Hz. Muhammed'in (S.A.V) onu öpmesidir ve haccın menasikinden olmasıdır. Hac, Hacerü'l-Esved taşı ile başlar ve onunla bitirilir. Hac sırasında imkan varsa Hacerü'l-Esved taşı öpülür, bu mümkün değilse elle veya uzaktan selamlanması gerekir. Hacerü'l-Esved taşını öpmek sünnettir. Eğer bu mümkün değilse Kâbe'de bulunan Yemame taşının öpülmesi de onun yerine geçmektedir. Yemame taşının bulunduğu yere "Rüknü'l-Yemani" adı verilmiştir.

Hacerü'l-Esved'in Türkiye'deki Parçaları

Mimar Sinan, Hacerü'l-Esved taşının dört parçasını Sokullu Mehmet Paşa Camii'ne yerleştirmiştir. Taşın parçaları altın çerçevelerle kaplı ve minbere giriş kapısının üzerinde bulunmaktadır. Hacerü'l-Esved taşının diğer bir parçası Süleymaniye Külliyesi içinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman türbesinde bulunmaktadır. Parça, giriş kapısının üzerindeki saçak altında yer almaktadır. Bir diğer parça ise Edirne Eski Camii'de bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu taş parçalarını görebilmektedir.

Hz. Ömer ve Hacerü'l-Esved

Hz. Muhammed'i (S.A.V) Hacerü'l-Esved taşını öperken gören Hz. Ömer'in, "Eğer Peygamberimi seni öperken görmeseydim, seni öpmez ve el sürmezdim" dediği bilinmektedir. Bu nedenle Müslümanlar, taşa Hz. Muhammed'in (S.A.V) el sürdüğü ve öptüğü için hürmet etmektedir.

Hacerü'l-Esved'in İstanbul'a Gelme Hikayesi

Hacerü'l-Esved taşının İstanbul'a gelme hikayesi şöyledir: Kâbe'nin tamiri ve onarılması sırasında taşın bazı parçaları kopmuştur. Bu parçaları İstanbul'a getiren kişi bulunarak cezalandırılmış ve parçalar yerine götürülmek istenmiştir. Ancak Mimar Sinan, "Bunlar şeref misafiri olarak kalsın" demiştir ve bu önerinin kabul edilmesi üzerine taşın parçaları İstanbul'da kalmıştır. Mimar Sinan, o dönemde Sokullu Mehmet Paşa Camii'ni inşa etmektedir ve parçalar caminin dört yerine yerleştirilmiştir. Taşın parçaları o günden bugüne kadar gelmiştir.

Hadislerde Hacerü'l-Esved

Hacerü'l-Esved taşı ile ilgili bazı hadislerde şöyle geçer:

  • "Hacerü'l-Esved cennetten indi. İndiği vakit sütten beyazdı. Onu insanların günahları kararttı."
  • "Hacerü'l-Esved ile Makam-ı İbrahim, iki cennet yakutu idiler. Allah onların nurlarını aldı. Eğer nurlarını almamış olsaydı, o ikisi mağrible maşrık arasını aydınlatırdı."

Hz. Ali'den Gelen Rivayet

Hz. Ali'den gelen rivayette şu müjde verilmektedir:

  • "Kıyamet günü Hacerü'l-Esved getirilir. O zaman beliğ bir lisanla kendisine tevhidle istilamda bulunanlar lehine şehadette bulunur."

Hacerü'l-Esved taşına Hz. Ömer'in söylediği sözler, cahiliye devrinde taşlardan medet umulmaması açısından kullanıldığı belirtilmiştir. Hacerü'l-Esved taşı, Peygamber Efendimize göre cennet taşı olarak bilinmektedir. Bu nedenle taşa değer verilip hürmet edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabe'nin Tarihi

Kabe'nin Tarihi

Hac Yapmanın Hikmeti

Hac Yapmanın Hikmeti

Popüler İçerikler

Umre Nasıl Yapılır?

Umre Nasıl Yapılır?

Editörün Seçtiği

Hacerül-esved

Hacerül-esved

İlginizi Çekebilir

Umrenin Hükmü

Umrenin Hükmü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arafat Dağı ve Arafat Vakfesi

Arafat Dağı ve Arafat Vakfesi

Kabe nin Altın Hat Mucizesi

Kabe nin Altın Hat Mucizesi

Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nasıl Yapılır?

Hacerül Esved Taşı Nedir?

Hacerül Esved Taşı Nedir?

Kabenin Yapısı ve Ölçüleri

Kabenin Yapısı ve Ölçüleri